KD-ehdokkailta kansalaisaloite kaivoslaista – Sastamalalainen Kulju mukana

petrikulju.fi/arvot
petrikulju.fi/arvot

Petri Kulju, Sirpa Pursiainen ja Pirkka Aalto.

Sastamalalainen eduskuntavaaliehdokas, kristillisdemokraattien Petri Kulju on mukana kansalaisaloitteessa, jossa vaaditaan kaivoslain uudistamista.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on saada kaivoslakia uudistettua kansalliset intressit ja ympäristönsuojelu huomioivaksi.

Aloitteessa esitetään ympäristönsuojeluvelvoitteen kirjaamista kaivoslakiin. Aloitteen mukaan Suomen valtiolla tulisi olla kaivostoiminnan kokonaisuudessa aina omistajapoliittinen ja ohjauksellinen asema. Lisäksi Suomen valtiolle tulisi maksaa selkeä rojaltityyppinen korvaus. Myös maanomistajille tulisi maksaa nykyistä tuntuvampi korvaus.

Kansalaisaloitteen varaedustajana oleva Petri Kulju asuu Sastamalassa sijaitsevan kaivosalueen vieressä ja on pikkupoikana nähnyt, kuinka kaivokselta virtaavat purot eivät jäätyneet kovalla pakkasellakaan.

Kuljun mukaan kaivostoiminta Sastamalassa on onneksi muuttunut parempaan suuntaan.

”Nimien keruu aloitteeseen on alkanut. Aloite voi hyvin mennä läpi, kunhan kukin malttaa käyttää hetken aikaa sen kirjoittamiseen”, hän muistuttaa.

Aloitteen alulle laittanut tamperelainen Sirpa Pursiainen on pitkään pohtinut Suomen pohjavesien suojelemisen tärkeyttä.

”Pohjavesi tulee hyvin todennäköisesti olemaan tulevaisuudessa merkittävä ja tarvittava kansainvälinen luonnonrikkaus ja sitä tulee suojella kaikin mahdollisin keinoin.”

Pursiaisen mukaan aloite sai kimmokkeen Orivedellä sijaitsevan Dragon Mining -kaivosyhtiön tiedotteesta, jossa kerrottiin, etteivät he aio siivota laittomasti säilöttyjä jätteitä.

Aloitteen toisena vireillepanijana on kemijärveläinen Pirkka Aalto, joka työskentelee biologian ja maantiedon lehtorina. Aalto on hän tunnettu lintuharrastaja. Hän on nähnyt ja kuullut Lapin alueen kaivostoiminnan haasteista.

Pursiainen ja Aalto ovat myös kristillisten kansanedustajaehdokkaita.

Kansalaisaloitteeseen pääset tästä.

Uskomatonta, kaivos on tuottanut työtä vuosikymmeniä ja samalla verotuloja valtiolle ja kunnalle. Ja silti nämä mestarit haluavat tappaa toiminnan päästäkseen eduskuntaan. Tottakai toiminnan pitää täyttää ympäristöluvan ehdot, ei ole muuta vaihtoehtoa. Suomessa on olemassa lainsäädäntö ja valvonta tähän asiaan.

Vastaa

Vai on olemassa riittävä valvonta. Kuten Talvivaarassa vai? Ja jutussa kerrottiin, että Orivedellä toimiva yhtiö ei aijo siivota laittomia jätteitään. Nyt ulkolaiset kaivosyhtiöt saa mellastaa Suomessa kuin aikoinaan villin lännen malliin.VV

Tarkasti ja vastuullisesti johdetut yritykset tuottavat poikkeuksetta parasta tulosta, on myös sijoittajien näkökulmasta hyvä että asiat on tarkasti määriteltyjä ja niistä pidetään kiinni. Miten kävi sijoittajille ja valtion rahoille Talvivaarassa? Rojaltit valtiolle, hyvä huolenpito luonnosta ja parempi maanomistajien kohtelu ei tapa yhtään kaivosalan yritystä Suomessa. Päin vastoin vastuullinen toiminta tuo vastuullisia sijoittajia. Uskon kestävään kehitykseen joka tuo pitkässä juoksussa parhaan tuloksen ja tuoton yrittäjälle, valtiolle ja työntekijöille. Petri Kulju

Soita tai viestitä

Kommentoi kirjoituksia. Voit myös soittaa tai laittaa viestin 0400-813178. Sähköpostiosoitteeni on petri.kulju@kd.fi Kiitos sinulle.

Anna viestissä puhelinnumerosi ja kerro vaikka jotain itsestäsi tai mitä voisit tehdä.

Saksitut: Sammaloituminen lisää riippusillan remonttikakkua

Keikyän riippusiltaa ihasteltiin runsas viikko sitten lauantaina. Pikkupakkanen ja aurinko hellivät kävelijöitä. Uhkeata siltaa ihmeteltiin ja kummasteltiin sillalta avautuvan maiseman kauneutta. Hieman pohdittiin myös, että kestääkö silta. Pieni huojunta ei häirinnyt, eikä pelottanut.

Silti silta on heikossa kunnossa. Rapistunut maali iskee silmiin kaikkialla. Kovin mukavilta eivät myöskään näytä puuosiin kasvaneet sammaleet, tai jäkälät. Ne imevät kosteutta, joka eittämättä siirtyy kymmeniä vuosia vanhoihin puisiin rakenteisiin. Kosteus taas tuo ilmiselvästi ongelmia puun kestävyyteen. Jollakin aikavälillä mätäneminen ja lahoaminen ovat edessä. Kasvusto kertoo siitä, että aivan lähiaikoina silta ei ole kokenut edes puhdistus- ja maalaustöitä.

Silta siis kaipaa remonttia, jota nyt on mietitty muutamia vuosia. On tehty selvityksiä, joissa todetaan korjaustarve. Sastamalan kaupunki etsii parhaillaan rahoituskumppaneita sillan ehostukseen. Valtio ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittautunut avustajaksi. Sääli. Jos silta jää vielä vuosiksi rempalleen. Se tietää korjauskustannusten nousua.

Niin. Maanantaina Sastamalan valtuustossa tehtiin valtuustoaloite selvityksestä joka tähtäisi vesireitin avaamiseen Hämeenlinnaan saakka. Aloitteen teki kristillisten Petri Kulju, mukana myös kokoomus. Tuo tietäisi Melon voimalan ohittamista jollakin tavoin, ehkä kanavalla kallioiden läpi. Miljoonien hanke, joka kyllä hyödyttäisi Sastamalan matkailua merkittävästi.

Aivan uusi tuo ajatus ei ole. Kuten ei sekään, että lohia on haviteltu takaisin Kokemäenjokeen vuosikymmeniä. Esteenä ovat useat voimalaitokset, jotka kaipaisivat oikeasti toimivia kalaväyliä. Miljoonien hanke sekin.

Hinnoistaan huolimatta molemmat ovat kannatettavia haaveita. Niitähän pitää olla.

  • 06.03.2019 10:11NimetönKyllä, erittäin kannatettavia hankkeita. Tämänpäivän tekniikalla ei ole edes kovin vaikeita toteuttaa, kumpikaan, enempi tahtokysymys.

Kristillisten sastamalalainen eduskuntavaaliehdokas Petri Kulju luottaa vaaliteltallaan suomalaisten suosikkiin: grillimakkaraan. Eikä syyttä, sillä ihmiset jonottavat kristillisdemokraattien vaalikojulla Sastamalan Citymarketilla lauantaina. Makkara tekee kauppansa.

Stormissa asuva kansanedustajaehdokas tapaa marketin edustalla paljon tuttuja, ja mielipiteitä vaihdetaan vilkkaasti myös tuntemattomien kanssa.

Petri Kulju, miksi sinua pitäisi äänestää?

–Nostan perheiden hyvinvoinnin kärkeen. Siitä kaikki lähtee. Perhe on yhteiskunnan tukipilari.

–Perhe pitää tässä tapauksessa sisällään myös ikäihmisten huolenpidon. Ajattelen sillä lailla vanhakantaisesti, että perheestä pidetään huolta. Vaikka vanhus asuisi hoitokodissa, hänestä on silti pidettävä huolta.

Ykköspuheenaiheeksi marketin pihalla nousee kristillisten tekemä kaivoslakialoite. Sen mukaan kaivoslakia tulee muuttaa niin, että se velvoittaa kaivosyhtiöt kantamaan nykyistä suurempaa ympäristövastuuta. Kulju sanoo, että moni ihminen on käynyt allekirjoittamassa aloitteen vaalikojulla.

Toinen pääpuheenaihe on vanhustenhoito.

–Ikäihmiset ottavat sen puheeksi itse. Heillä on huoli omasta tulevaisuudestaan. He miettivät, unohdetaanko heidät kokonaan.

Eräs juttusille poikennut mies kysyy Kuljun näkemyksiä yrittäjyydestä, toinen haluaa tietää, mitä ehdokas ajattelee maataloudesta.

–Ihmiset ovat positiivisella mielellä liikkeellä ja he haluavat keskustella asioista. Juttusilla käy kaiken ikäisiä ihmisiä, Kulju toteaa.

Petri Kulju on kristillisten eduskuntavaaliehdokas Sastamalassa.

Petri Kulju on kristillisten eduskuntavaaliehdokas Sastamalassa.VIRPI STARKMAN

Pirkanmaan vesistöt pitää yhdistää

Kalastusta ja veneilyä harrastava Kulju puhuu mielellään vesistöstä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Hän sanoo jo pitkään haaveilleensa Pirkanmaan vesistöjen yhdistämisestä. Siinä on vain yksi mutta.

–Sastamalan kehityksen esteenä on suljettu vesistö. Meiltä puuttuu vesistöliikenne Sastamalan ja Tampereen väliltä. Teoriassa reilu 20 metriä eristää meidät muusta Pirkanmaan vesiliikenteestä. Jos pystymme ratkaisemaan Melon voimalaitoksen ylityksen, samalla avautuu vesiliikenneväylä tuhansille venematkailijoille Pirkanmaalta Sastamalaan ja toisin päin.

Pirkanmaan vesistöjen yhdistämisen Kulju on ottanut esille myös Sastamalan valtuustoseminaarissa.

–Siitä innostuttiin, ja olen jo haastanut Nokian valtuustonkin tässä asiassa.

”Rehti suomalainen mies”

47-vuotias Petri Kulju on ensimmäisen kauden valtuutettu Sastamalassa. Hän työskentelee markkinointipäällikkönä huonekalualalla.

Vaaliteltalla grillimakkaratarjoilusta nauttii Vammalassa asuva Thomas Fisher. Hän jakaa samantyyppiset arvot Petri Kuljun kanssa.

–Petri on rehti suomalainen mies. Hänellä on arvona terveellinen perhe, jolla saa rakennettua tulevaisuuden Suomen, Fisher muotoilee.